Zondag 17 september om 11::00 uur

Geschreven op: 18 september 2017
Arris Van domselaar

door:

Frank de Boer tweemaal, Patrick Kluivert, Paul Bosveld en Jaap Stam. De voetbalkenner weet wat ik bedoel. Later meer hierover.
De derde wedstrijd voor de beker is een belangrijke, want ga maar na. Beide ploegen hebben hun eerste twee wedstrijden in deze poule gewonnen en vandaag is het do or die. Een kleine kanttekening is wel dat het twaalfde niet brandt van ambitie om een van de vrije weekenden is november op te offeren aan een tweede ronde beker tegen een ploeg in de Drechtsteden. Een wedstrijd zomaar weggeven zit natuurlijk ook niet in het bloed van deze ploeg en dus wordt het onder een stralende zon een echte voetbalwedstrijd.  Om in het thema te blijven van vorige week, op kunstgras helaas.

De laatste wedstrijd van vorig seizoen was ook Groen Wit tegen (toen  nog) JEKA 11. Dat werd een typische 9-7 wedstrijd, spektakel was dus te verwachten. Temeer daar vandaag onze grote zomeraankoop zou debuteren. Onze tweede grote zomeraankoop natuurlijk, want Willem de Jongh balt al moeiteloos met ons mee. Ruim voor het sluiten van de transferwindow sleepte technisch directeur Loomans namelijk een topper binnen. Een spits met ervaring. Met een imposante carrière achter zich, bij clubs van naam en faam.  Met een echte voetbalnaam (Alves!). Met een ex-buurman die al jarenlang een bron van rust en balbezit is binnen ons team. En met een slecht gevoel voor klokkijken en lezen. Want waar wij tegen elven klaar stonden voor de aftrap op het knusse Groen Wit terrein was onze eigen Neymar/Mbappe in geen velden of wegen te zien. En dus startte vooral voor hem geheel onverwacht Gerard in de basis. En dat was even wennen na een lange zaterdagavond.

Het eerste half uur ging het balletje lekker rond, bij beide teams Het gladde veld maakte het lastig de bal diep te spelen en daardoor werd het vooral een middenveldslag, die overigens onbeslist uitviel. Twee corners zorgden voor het verschil. De sterke spits/middenvelder kopte de eerste feilloos binnen, de tweede werd afgeslagen met de borst gecontroleerd en vervolgens hard in het dak van het doel gejaagd. Wij stelden daar veel kansen en vooral ook veel getreuzel in de afronding tegenover. Verder dan een vrije trap op de paal kwamen we uiteindelijk niet.  Inmiddels was onze nieuwe spits gearriveerd. 11 uur verzamelen bij JEKA was zijn focus deze ochtend geweest, het hoofd stond dus wel naar voetbal. In de kleedkamer werd duidelijk dat onze aanwinst als jeugdspeler meerdere Franse topclubs had versleten en dat hij daarmee wel eens ‘een hele grote’ had kunnen zijn. Na Jan de Graaf eindelijk weer een echt toptalent in de gelederen. We begonnen optimistisch aan  het tweede bedrijf.
Na tien minuten leek Davy (de voornaam die bij Alves hoort, Davy Alves. Voetbalnameriger krijg je ze niet) voor het eerst de bal te beroeren. Daar dacht de voorstopper van de thuisploeg anders over. Twee gestrekte benen richting bal. Een ijselijke gil en een paar verschrikte ogen. Was dit het einde van een kortstondig bestaan als JEKA speler? De enkele werd betast, de waterzak was in geen velden of wegen te zien. Na een paar minuten bleek het mee te vallen. De pingel na de overtreding werd gemist. Ondertussen was de stand 3-0 geworden en leek het allemaal wel gespeeld. Doorbekeren was niet nodig. In het laatste half uur schoot onze nieuwe hoop van 30 meter op de kruising, redde keeper Willem vier knap in een op een en was zijn collega in het vijandelijke doel onpasseerbaar. Nog twee pingels kregen we, kom er nog maar eens om in een uitwedstrijd, en beide malen werd er niet gescoord. De vergelijking met Euro 2000 is dus duidelijk, Ook de andere grote kansen werden door de geweldige keeper uit zijn goal geranseld, alleen Orson was eenmaal succesvol. Een drie-een nederlaag met drie gemiste penalty’s en een serie geweldige reddingen van beide keepers, een spectaculair einde van de bekercampagne en een mooie opmaat voor een nieuw seizoen.