Zaterdag 6 mei om 10::30 uur

Geschreven op: 07 mei 2017
Tim Krempel

door: Tim Krempel

NAC Breda heeft zich geplaatst voor de halve finale van de play offs. Daar zijn we dan maar blij mee, als fans. Want even was er zelfs een kans dat we in de eerste ronde moesten starten of, nog erger, helemaal niet zouden deelnemen aan de promotie/degradatie wedstrijden van het Nederlandse betaalde voetbal. Om het geloof in een plek in de eredivisie te stimuleren werden de op Facebook actieve NAC supporters afgelopen week getrakteerd op beelden van de legendarische NAC- Roda JC van 5 mei 2013. De wedstrijd van die onwaarschijnlijke wederopstanding van De Parel van het Zuiden met een 5-3 overwinning en lijfsbehoud in de Eredivisie als gevolg. Als ik mij goed herinner heb ik al eerder geschreven over onvergetelijke voetbalwedstrijden. Dit was er zo een. Vergeet je nooit meer. Maar dat geldt niet voor alle wedstrijden. Het tegenovergestelde bestaat namelijk ook. Wedstrijden die totaal uit je geheugen lijken gewist. Sarto – Jeka O14 van 12 november 2016 behoort tot die laatste categorie. Voorafgaand aan de wedstrijd van vandaag werd er volop over die heenwedstrijd gediscussieerd: “wat hebben we toen eigenlijk gedaan?”;  “dat was toch die wedstrijd die we dik verloren?”; “kwamen we toen niet met 0-1 voor en werd het uiteindelijk toch 1-1?”. Verwarring alom. Want wat nu van deze tegenstander te verwachten als niemand meer precies weet hoe die vorige wedstrijd was gegaan? Een nerveuze sfeer nam bezit van de JEKA accommodatie.  Onhandig gekuch, krabben waar het niet jeukt en onzinnig draaikonten was overal waarneembaar.  Ook zijn er keelschrapers gehoord, maar omdat die altijd snel wegduiken heeft niemand gezien wie dat was. Of waren. Ze zijn vaak met meer. Geniepige types.

Blanco. We startten dus maar blanco aan deze een na laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. JEKA begint fel en is vrijwel continu op de helft van Sarto te vinden. De tegenstander raakt erdoor van slag. Niets lijkt de Tilburgers te lukken en dat is de verdienste van onze O14. Na een kwartier spelen en goede kansen voor onder andere Mehmet en Lateef is het vooral bijzonder dat er nog niet door JEKA is gescoord, zo groot is het overwicht. Daan is daar wel een beetje klaar mee ,pikt een afvallende bal rond de zestien op en schiet prachtig met links binnen. Het is 1-0. Blijkbaar was deze aanzet nodig, want het begint ineens Bredase kansen te regenen. Waaien deed het ook trouwens. Zoals altijd op de JEKA accommodatie. Misschien kunnen we voor volgend seizoen collectief wat geld inleggen voor een rood wit blauw windscherm van een metertje of twintig. Da’s geen luxe op “Tussen de Leijen”.  De stevige wind deerde slechts de toeschouwers, de spelers gaven geen krimp. Sterker nog, JEKA denderde flink door en degradeerde Sarto tot een figurant. Na vijfendertig minuten staat het 4-0 voor onze selectie. Lateef strafte een slordige terugspeelbal af en maakte kort daarna op fraai aangeven van Jurriaan zijn tweede en JEKA’s derde. Mehmet tekende voor de vierde treffer door een (terechte) penalty foutloos in te schieten. Een uitstekende eerste helft van de thuisploeg!

Na een sterke eerste helft volgt vaak een mindere tweede. Hoewel een prachtige combinatie van Pepijn en Dennis in de eerste minuut direct leidt tot de 5-0 door diezelfde Dennis lijkt  dit fenomeen ook op deze wedstrijd van toepassing. Sarto is wat scherper en agressiever en weet zowaar een aantal maal de middenlijn over te steken. Maar gevaarlijk wordt het nooit. Doelman Colin had nog niet eerder zo’n rustige wedstrijd. Ondanks de minimale toename van Tilburgse weerstand geeft JEKA het uitstekende spel van de eerste helft een vervolg.  Lateef scoort nog drie keer en brengt daarmee de eindstand op 8-0. En dat is niet geflatteerd.

Het was genieten langs de lijn. Natuurlijk van acht fraaie doelpunten, maar er was meer.  Bijvoorbeeld het continue hoge tempo van JEKA, de backs die veel meer opkwamen dan anders, iedere tweede bal die voor ons was en Ties die na een prachtige loopactie zichzelf vrij speelt voor de Tilburgse doelman. Vele spitsen gaan in zo’n situatie voor eigen eer, maar Ties is niet egoïstisch en geeft de bal af aan de kansrijker opgestelde Lateef die vervolgens in een leeg doel kan binnen tikken.

Het was een wedstrijd die we niet snel zullen vergeten. In tegenstelling tot die van vorig jaar. Hoe het toen echt zat? We verloren met 2-1. Snel vergeten.