Wedstrijdverslag

Zondag 7 mei om 12::00 uur
5

GSBW 2

5 Goirlenezen
4
JEKA 4
Sander Mijnhijmer 2
Igor Goossens
Oscar Winsser

Knotsgekke tombola in Goirle

Geschreven op: 14 mei 2017
Victor Nuijten

door: Victor Nuijten

En daar was hij weer, de koker van Dirk, opgepoetst en wel, klaar voor de wedstrijd van het jaar van Jeka 4: de tombola. In de kantine van de Goirlese Sportvereniging Blauw Wit voltrok zich een bizar schouwspel van een groep volwassenen om een koker met balletjes heen, waarbij onder luid gejoel en met verbazing de opstelling van de dag werd bepaald. Dit alles werd gadegeslagen door menig verbouwereerde Goirlenaar (Tijdens de carnavalsperiode ook wel bekend als ballefrutters, maar dit geheel terzijde) die dachten dat Jeka 4 onderweg vanuit Breda een paar klappen met de molenwieken hadden gekregen.
Hoewel de tombolaconstructie er niet simpeler op wordt de laatste jaren – Wie komt nou in pot 1, 2 of 3? Moet de rode balwinnaar nu vlaggen en invallen tegelijk? Kun je alleen keeper zijn vanaf pot 2? - brachten de ervaren tomboleurs Jeroen en Bas de regeltjes met zoveel natuurlijke overtuiging dat alles wel moest kloppen.
Schlemiel van de dag werd Peter, aangezien de rode bal voor hem was. Maar Peetje ging zijn dag er niet door laten verpesten en pakte zonder morren de vlag op.
Grote winnaar van de tombola werd gouden balwinnaar Sander Mijnhijmer. Hij ging starten als aanvoerder, in de spits en besloot zijn joker in te zetten door linksback Robbie te wisselen met de eigenlijke nummer 10 Joost de Brouwer, waarbij het publiek natuurlijk de grote verliezer werd nu de fijnbesnaarde de Brouwer zijn capaciteiten op het middenveld niet kon etaleren.
Om de opstelling te completeren: Voor keeper Boyan (‘kan nooit moeilijk zijn’) startten achterin van rechts naar links Philip (‘moet kunnen’), Orkun (‘prima positie’), Nick (‘Ben gewend met veel spelers voor me te spelen’) en (dus) Joost (‘een goede voetballer kan op elke positie spelen’). Op het middenveld begonnen Maurice op rechts (‘oké prima’), Igor (‘beetje saai’), Robbie (éindelijk waardering voor mijn kwaliteiten’) en Bas (‘van mijn snelheid moeten ze geen ge-bruik , maar mis-bruik maken’). Spitsen waren Sander en Ozzie (‘heerlijk, heb er zin in’). De bank werd warm gehouden door Vincent, Peter en marathonman Jasper.
Coach Jeroen besloot de coaching voor de dag over te laten aan het interimduo Jasper (speler-trainer) en Victor, en zo was het tombolaatje rond.
 
Daar waar Jeka 4 al zeker was van de derde plek in de competitie stond er voor GSBW nog aardig wat op het spel. Nacompetitie voor degradatie moest ontlopen worden, en daarvoor was in ieder geval winst nodig naast gunstige uitslagen van de concurrentie.
Gelijk aan de tombolawedstrijd van vorig jaar begon jeka, laten we het voorzichtig zeggen, moeizaam. Na een minuut of 20 prijkte namelijk de 3-0 op het Gools scorebord. Eerst wachtte Orkun te lang met het wegrossen van een bal vanuit de achterhoede, waarna de GSBW-spits de bal oppikte en handig over de verbaasde Boyan plaatste: 1-0. 5 minuten later lanceerde een Goirlenees met een uitstekende dieptepass een andere stadsgenoot, die na taxatieproblemen van de ongelukkige Orkun de 2-0 binnentikte. De 3-0 viel niet lang daarna, toen een Goirlenaar een verkeerde aanname van Joost afstrafte en vrij voor Boyan (‘spannend man als ze zo hard op het doel af komen rennen!’) niet faalde.
Uiteraard begon hierna de 5e colonne, het ervaren geblesseerde trio Deelen, Schoenmakers en Wennekes, samen goed voor ongeveer 90 jaar Jeka-ervaring zich te roeren. ‘Jullie laten je niet horen’, ‘Grijp godver eens in, je ziet toch dat het niet draait’, ‘Stelletje laptoptrainers’, waren zomaar wat uitspraken die langs de kant waren te horen.
Doch, Jasper en Victor, overigens beiden op dezelfde dag jarig, lieten zich niet van de gebiedende wijs brengen. En terecht! Jeka 4 besloot direct uit een ander vaatje te tappen en trok ten strijde. Nadat Sander eerst een mooie kans om zeep had geholpen werd hij binnen de 16 door een Goirleraner gevloerd: Penalty. Zoals het een echte gouden bal winnaar betaamd ging Sander zelf achter de bal staan en hij faalde niet: 3-1. Spanning terug in de wedstrijd dus, spel weer op de wagen en nieuwe ronde nieuwe kansen. Zeker nadat vlak voor rust de soms ietwat flegmatiek ogende Maurice -die zijn gebruikelijke panna al weer te pakken had- met een fraaie steekbal Sander bediende. Vrij voor de keeper was het opnieuw raak voor Jeka: 3-2.
 
De rust werd gebruikt om de gebruikelijke puntjes op de i te zetten. Het was duidelijk dat jeka het laatste kwartier zich in de wedstrijd had geknokt, en dat het door wilde drukken. Het centrum van GSBW bleek niet erg snel, met Sander en Ozzie zou daar meer gebruik gemaakt van moeten worden. Ozzie, een vreemde eend in de bijt in de spits, werd geadviseerd zonder bal gewoon vaker diep te gaan, de pass zou met passende spelers als Maurice, Igor en Robbie wel komen. Ozzie stemde hier overtuigend mee in, ‘da’s eigenlijk wel een goed idee’, dacht hij bij zijn eigen! Daarnaast stond het nu verdedigend beter, zodat we meer druk naar voren konden zetten en bij vlagen GSBW vastzetten achterin.
 
De hand van de coaches was duidelijk zichtbaar aan het begin van de 2e helft. Jeka speelde feller,  scherper, sneller, fitter, gewiekster en dus beter en drong GSBW in de verdediging. Na 10 minuten was het al raak voor Jeka. Een fraaie pass van Sander kwam via Ozzie bij Robbie die de bal in de hoek plaatste, de Goirlse keeper kon nog nipt redden, maar Igor stiftte in de rebound de bal fraai binnen: 3-3. Jeka bleef sterk, maar GSBW bleek over aardige counterkwaliteiten te beschikken, waardoor de wedstrijd steeds meer als het ware op en neer begon te golven. Dus zeg maar dat dan Jeka en dan GSBW weer kansen krijgt welteverstaan. Leuk voor neutrale toeschouwers, maar die werden helaas niet gesignaleerd.
Jeka kreeg de beste kansen op dat moment, maar de stift van Ozzie na fraai aangeven van Sander miste een klein beetje finesse en Maurice had last van een stroppend veld.
De 3-3 bleef niet lang staan, want niet veel later wisten de Goirlenezen weer te scoren: 4-3. Jeka joeg wederom op de gelijkmaker, en met succes, want kort na de 4-3 wist tombolaspits Ozzie het net te vinden. Dat hij in zijn schot de GSBW-se keeper afschaafde nemen we maar even op de koop toe. Hiermee was het hoogtepunt van Ozzie wel bereikt, aldus de technische staf, en speler-trainer van Eck mocht voor de laatste 15 minuten nog even zijn opwachting maken. Peter en Vincent waren al eerder ingevallen voor de verdienstelijke Philip en gekwetste Joost.
Beide teams gingen voor de winnende in de laatste fase, maar de vermoeidheid begon er wel een beetje in te hakken bij Jeka. Zo’n tombolawedstrijd gaat oe nie in oew kouwe kleren zitten zeg maar. En aangezien een middenvelder per wedstrijd 10 kilometer loopt in 1 tempo, moeten aanvallers het meer hebben van korte sprints, heb ik ooit wel eens vernomen van een oude voetbaltrainer. En als jij dan toch wat meer witte spiervels hebt dan rode of omgekeerd, dan bestaat de mogelijkheid dat je iets tekort komt van bepaalde energiesystemen. Zeker als jij op een positie staat die meer van andere energiesystemen vraagt!
Of het daar nou aan lag of niet: Uit een corner wist kopte een Goirleriaan de 5-4 tegen de touwen. Daarna was het wel gedaan. Het enige wat nog geraakt werd  was een Goirlenaar met het been van Orkun, waar hij nog goed weg kwam met een gele kaart. Orkun had toch al niet helemaal zijn dag, dus dit kon er ook nog wel bij. Blijft trouwens een aardige kerel, die Orkun.
 
Toch was de 5-4 wel een prachtige tombola-uitslag vonden wij allen, en na een pilsener in de kleedkamer waren we al vrij snel over het verlies heen. Bovendien hadden we onze sportieve plicht gedaan, aangezien een 5-1 overwinning van GSBW wel genoeg zou zijn geweest voor directe handhaving, en zij nu veroordeeld zijn tot nacompetitie ter voorkoming van degradatie. We nemen aan dat Jeka 4 volgend seizoen bij Uno Animo met open armen wordt ontvangen!
Het werd nog een gezellige middag-avond onder het genot van biertjes, lekker eten, terrasjes, een spannende eredivisiestrijd en Benno van Vught. Jeka 4 gaat vol vertrouwen de nacompetitie in!
 

Galerij

Reacties

Oskar
Bijna niets aan gelogen Viccie. :-)
15-5-2017 20:18:12

R.K.V.V. JEKA
Sportcomplex "Tussen de Leijen"
Beukenlaan 21
4854 TA Bavel

Ledenadministratie
Agnes Wiegers
ledenadministratie@rkvvjeka.nl

Ga naar de contactpagina
Correspondentie-adres
r.k.v.v. JEKA
Willem Alexanderstraat 19
4811 PZ Breda
secretariaat@rkvvjeka.nl

Telefoonnummers
Clubhuis: 076-5147986
Bestuurskamer: 076-5155713
Wedstrijdsecretariaat: 076-3690549

Ontvang de JEKA nieuwsbrief

r.k.v.v. JEKA

Copyright © R.K.V.V. JEKA 2015. Alle rechten voorbehouden.