Zaterdag 16 september om 11::15 uur

Geschreven op: 17 september 2017
Tim Krempel

door:

Afgelopen woensdag ging ik met buikpijn naar bed. Nu lijkt het aannemelijk dat dat werd veroorzaakt door teveel patatje joppie chips gecombineerd met een biologische Languedoc, maar ik heb een sterk vermoeden dat er een andere belangrijke oorzaak was. Weet u trouwens waarom chips altijd in zo’n krakende zak wordt verpakt? De universiteit van Oxford heeft dit onderzocht en komt tot de conclusie dat dat gekraak een essentieel onderdeel van de eet-beleving is. Proefpersonen die tijdens het verorberen van de zoute snack een koptelefoon droegen omschreven wat ze proefden als sponsachtig en muf. Lekker relevant onderwerp in deze tijden van een dreigende nucleaire oorlog en natuurrampen. Maar het is goed af en toe te ontspannen en aangezien deze stukjes in ieder geval een ontspannende bedoeling hebben voel ik me enigszins verantwoordelijk voor uw verstrooiing. Om het onderzoek nog enig bestaansrecht te gunnen een conclusie, dat hoort bij goede onderzoeken: als je minder chips wil eten snel naar de Media Markt voor een koptelefoon. Even de “BTW weg ermee” weken afwachten en niets staat je in de weg om kilo’s af te vallen. Maar goed, die buikpijn dus. Kwam door voetbal. Feyenoord – Manchester City. Wat een afgang. Natuurlijk voor de club uit Rotterdam Zuid, maar eigenlijk voor het gehele Nederlandse voetbal. Want als je kersverse kampioen in eigen huis zo van de mat wordt gespeeld is dat een blamage voor het hele land. En dan laat ik de teloorgang van het Nederlands elftal nog buiten beschouwing. Want dat lokt heftiger lichamelijke klachten uit dan buikpijn. En ik hou het graag ontspannend. Juist omdat het Nederlandse voetbal zich in deze staat van ontbinding bevindt is het zo interessant om te zien hoe de jeugdteams er aan toe zijn. Dat is toch onze toekomst. Onder licht voorbehoud van een fatale woede-uitbarsting van Kim Jong-un dan.

Ons tot nu toe zeer succesvolle JEKA O15-1 is zo’n getalenteerd jeugdteam. Vandaag speelden we de derde bekerwedstrijd van dit seizoen. Uit tegen VVR. Na de sterke pot van vorige week zou de Rijsbergse horde eigenlijk geen problemen mogen opleveren. Toch draaide het de eerste helft niet helemaal lekker. De eerste tien minuten was onze selectie nog in goede doen, zo was er een kans voor Pepijn die na een snelle omschakeling werd bediend door Mehari en produceerde Ties wederom een mooie doelgerichte schuiver (dit lijkt inmiddels zijn handelsmerk te worden), maar helaas ging deze naast. Daarna wordt het allemaal wat minder. Met name het uitverdedigen loopt niet goed. Daar gaat het halverwege de eerste helft dan ook mis. Door verkeerde positionering staan er ineens meer Rijsbergenaren dan Bredase verdedigers op onze helft. Dat levert een vrije kans op voor de thuisploeg. De spits is koelbloedig. Het is 1-0. JEKA is even van slag. Even. Want het spel verplaatst zich steeds meer naar het middenveld. Het geeft de aanvallende intentie van JEKA goed weer. Mattijs is sterk en speelt diep op Ties. Die heeft er een rebound voor nodig maar zet JEKA weer op gelijke hoogte. Volkomen terecht overigens. De wedstrijd wordt intenser. Een aantal spelers vecht kleine oorlogjes uit. Rik heeft het regelmatig aan de stok met zijn directe opponent en als Pepijn wordt gehinderd door zijn Rijsbergse schaduw kijkt hij deze aan met een blik die zelfs het erelid van Satudarah snikkend om genade zou doen smeken. Tijd voor thee. Kalmerende kruidenthee zou niet verkeerd zijn.

In de tweede helft zet JEKA de aanvallende lijn van het laatste kwartier van helft één goed door. VVR heeft geen antwoord en ondergaat gezapig het Bredase geweld. Het loopt nog steeds goed af voor de gastheren, want JEKA staat bij een paar goede kansen buitenspel. En Adam raakt de paal. En de lat. Als een doel nog meer onderdelen had had hij die vandaag ook geraakt, het net niet meegerekend dan. Adam had vandaag dikke pech. Na alle mislukte pogingen is daar in minuut dertien dan eindelijk de bevrijdende 1-2. Via prachtige combinaties over de grond wordt de ingevallen Govert gevonden. Zijn afronding is fraai, JEKA leidt. Twee minuten later krijgt ijverige Youp een dot van een kans, maar zijn schot gaat hoog over. Heel hoog. Ik vernam zojuist dat de bal pas net weer is geland en in goede staat is opgeborgen in het materiaalhok. Een happy end, daar hou ik van.

JEKA speelt op dominante wijze de tweede helft uit. Met nog zo’n tien minuten te spelen wordt Mehari vrij gespeeld. Hij kan alleen op de keeper af, maar eenmaal daar aangekomen beslist hij tot een vreemde kapbeweging waarmee hij vooral zichzelf uitschakelt. Jeugdig Enthousiasme Kan Alles. Dus ook een foutje maken. Maar het kan óók de voorsprong uitbreiden. Een geweldige combinatie tussen Govert en Jilles leidt tot de 1-3. Het is Govert die een uitstekende invalbeurt bekroont met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

Een nette overwinning. Op basis van het aantal kansen hadden we misschien meer moeten scoren, maar desondanks overheerst tevredenheid. Fijn dat Nederlands voetbal ook die kant kent. Het komt vast allemaal wel weer goed met De Hollandse School. Voor je het weet speelt Oranje weer een finale. Iedereen voor de buis met pils en chips. Als die zak irritant kraakt en u Evert ten Napel daarom niet verstaat, denkt u dan nog even aan mij?